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サツマイモ繊維の食品衛生細菌に対する抗菌活性
https://kwjc.repo.nii.ac.jp/records/601
https://kwjc.repo.nii.ac.jp/records/601a07df9d7-7247-4991-be8b-0b09213557ce
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00007299119.pdf (518.5 kB)
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2011-01-01 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | サツマイモ繊維の食品衛生細菌に対する抗菌活性 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Antibacterial Activity of Sweetpotato (Ipomoea batatas L.) Fiber on Food Hygienic Bacteria | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 音楽授業 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 陶冶 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 自己表現 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sweetpotato | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | bacteriostatic activity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | fiber | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | food hygienic bacteria | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
著者名(日) |
吉元, 誠
× 吉元, 誠× 木戸, めぐみ× 倉田, 理恵× 小林, 透 |
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著者名よみ |
ヨシモト, マコト
× ヨシモト, マコト× キド, メグミ× クラタ, リエ× コバヤシ, トオル |
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著者名(英) |
YOSHIMOTO, Makoto
× YOSHIMOTO, Makoto× KIDO, Megumi× KURATA, Rie× KOBAYASHI, Tooru |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島女子短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島女子短期大学 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 九州沖縄農業研究センター | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 九州沖縄農業研究センター | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Kagoshima Women's Junior College | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Kagoshima Women's Junior College | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The antibacterial activity of sweetpotato fiber against pathogenic Escherichia coli (O157:H7), Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, and Saccharomyces cerevisiae was investigated using microcalorimetry. The fiber enzymatically prepared from three varieties of sweetpotato storage roots (Koganesengan, Shiroyutaka, and Kyushu No. 124) exhibited bacteriostatic activity against pathogenic E. coli, S. typhimurium, and S. aureus; however, commercial fiber (Satsumaimo fiber) after citric acid fermentation of sweetpotato starch waste did not exhibit antibacterial activity against these bacteria. All sweetpotato fiber, including Satsumaimo fiber, used in this experiment exhibited no antibacterial activity against S. cerevisiae. Chitin exhibited no activity against pathogenic E. coli; however, clear activity of pectin, calcium alginate, and Kyushu No. 124 was observed, in that order. The yield of boiled-water extract from enzymatically prepared fiber was three times greater than that from Satsumaimo fiber. Chemical analysis of the boiled-water-soluble fraction suggested that its main component is pectin. The acid sugar content of sweetpotato fiber was much higher than that of Satsumaimo fiber. The boiled-water-insoluble fraction exhibited bacteriostatic activities, but the boiled-water-soluble fraction did not. Bacteriostatic activity of sweetpotato fiber was suggested to be due to the synergistic effect of cellulose, hemicellulose, and pectin of the fiber. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12000830 | |||||
書誌情報 |
南九州地域科学研究所所報 巻 27, p. 5-17, 発行日 2011 |