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  1. 南九州地域科学研究所所報
  2. 第27号(2011)

サツマイモ繊維の食品衛生細菌に対する抗菌活性

https://kwjc.repo.nii.ac.jp/records/601
https://kwjc.repo.nii.ac.jp/records/601
a07df9d7-7247-4991-be8b-0b09213557ce
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00007299119.pdf KJ00007299119.pdf (518.5 kB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2011-01-01
タイトル
タイトル サツマイモ繊維の食品衛生細菌に対する抗菌活性
タイトル
タイトル Antibacterial Activity of Sweetpotato (Ipomoea batatas L.) Fiber on Food Hygienic Bacteria
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 音楽授業
キーワード
主題Scheme Other
主題 陶冶
キーワード
主題Scheme Other
主題 自己表現
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 sweetpotato
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 bacteriostatic activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fiber
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food hygienic bacteria
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
著者名(日) 吉元, 誠

× 吉元, 誠

WEKO 1739

吉元, 誠

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木戸, めぐみ

× 木戸, めぐみ

WEKO 1740

木戸, めぐみ

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倉田, 理恵

× 倉田, 理恵

WEKO 1741

倉田, 理恵

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小林, 透

× 小林, 透

WEKO 1742

小林, 透

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著者名よみ ヨシモト, マコト

× ヨシモト, マコト

WEKO 1743

ヨシモト, マコト

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キド, メグミ

× キド, メグミ

WEKO 1744

キド, メグミ

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クラタ, リエ

× クラタ, リエ

WEKO 1745

クラタ, リエ

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コバヤシ, トオル

× コバヤシ, トオル

WEKO 1746

コバヤシ, トオル

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著者名(英) YOSHIMOTO, Makoto

× YOSHIMOTO, Makoto

WEKO 1747

en YOSHIMOTO, Makoto

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KIDO, Megumi

× KIDO, Megumi

WEKO 1748

en KIDO, Megumi

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KURATA, Rie

× KURATA, Rie

WEKO 1749

en KURATA, Rie

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KOBAYASHI, Tooru

× KOBAYASHI, Tooru

WEKO 1750

en KOBAYASHI, Tooru

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著者所属(日)
値 鹿児島女子短期大学
著者所属(日)
値 鹿児島女子短期大学
著者所属(日)
値 九州沖縄農業研究センター
著者所属(日)
値 九州沖縄農業研究センター
著者所属(英)
言語 en
値 Kagoshima Women's Junior College
著者所属(英)
言語 en
値 Kagoshima Women's Junior College
著者所属(英)
言語 en
値 National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region
著者所属(英)
言語 en
値 National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The antibacterial activity of sweetpotato fiber against pathogenic Escherichia coli (O157:H7), Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, and Saccharomyces cerevisiae was investigated using microcalorimetry. The fiber enzymatically prepared from three varieties of sweetpotato storage roots (Koganesengan, Shiroyutaka, and Kyushu No. 124) exhibited bacteriostatic activity against pathogenic E. coli, S. typhimurium, and S. aureus; however, commercial fiber (Satsumaimo fiber) after citric acid fermentation of sweetpotato starch waste did not exhibit antibacterial activity against these bacteria. All sweetpotato fiber, including Satsumaimo fiber, used in this experiment exhibited no antibacterial activity against S. cerevisiae. Chitin exhibited no activity against pathogenic E. coli; however, clear activity of pectin, calcium alginate, and Kyushu No. 124 was observed, in that order. The yield of boiled-water extract from enzymatically prepared fiber was three times greater than that from Satsumaimo fiber. Chemical analysis of the boiled-water-soluble fraction suggested that its main component is pectin. The acid sugar content of sweetpotato fiber was much higher than that of Satsumaimo fiber. The boiled-water-insoluble fraction exhibited bacteriostatic activities, but the boiled-water-soluble fraction did not. Bacteriostatic activity of sweetpotato fiber was suggested to be due to the synergistic effect of cellulose, hemicellulose, and pectin of the fiber.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12000830
書誌情報 南九州地域科学研究所所報

巻 27, p. 5-17, 発行日 2011
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Ver.1 2023-06-19 13:25:13.698352
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